Elämäni monikulttuurisena suomalaisena

Tuhansia ihmisiä kokoontuu tänään Kansalaistorille osoittamaan tukensa monikulttuurisuudelle samaan aikaan, kun avoin rasismi on jälleen nostanut päätään koko Suomessa. Tuntuu aika uskomattomalta ja myös pelottavalta, että kansanedustaja Olli Immosen vihanlietsonta on saanut niin paljon tukea osakseen.

Sen vuoksi haluan jakaa teidän kanssa oman monikulttuurisen elämäni ja taustani.

Aloitetaan ensin taustoistani. Synnyin 25 vuotta sitten Iranin Kurdistanissa. Vanhempani olivat ennen meidän lasten syntymää olleet sissisotilaina Irakissa puolustamassa kurdikyliä  ja sen jälkeen toimivat  aktiivisesti  salaa Työväenpuolueessa Iranissa esimerkiksi kirjoittamalla poliittisia mielipiteitä. Aktivismin paljastuttua ratsiassa, joka tehtiin isovanhempieni kotiin ilmiannon perusteella, jouduimme pakenemaan jättäen kaiken taaksemme. Tätini lähti hakemaan veljeäni koulusta samalla kun äiti pakkasi tärkeimmät tavarat mukaan. Kolmivuotias minä herätettiin kesken päiväunien pakomatkalle Irakiin. Aikaa miettimiseen tai hyvästelyihin ei ollut, Iranin islamilainen armeija tuli paikalle vain hetkeä sen jälkeen olimme lähteneet kotoamme. Isoisäni joutui kahdeksi vuodeksi vankilaan poliittisten asiapapereiden hallussapidosta.Vanhempiani olisi odottanut kuolemantuomio aktivismista ja islamilaisen hallituksen vastustamisesta. Aivan, olihan mm. Kurdien oikeuksien puolustaminen ja tasa-arvon vaatiminen naisten ja miesten välille niinkin kauheita asioita tuohon aikaan, että niitä ajavat kuului teloittaa välittömästi. Ja niin on edelleen tänäkin päivänä.

Irakista muistan jo vähän enemmän. Eräänä päivänä olimme kahdestaan isäni kanssa kotona ja halusin lähteä hakemaan serkkuani ulos leikkimään. Ulkona ollessani Iran alkoi pommittaan asuinaluettamme. Naapurin mies nappasi minut syliin ja vei turvaan kotiinsa. Siellä meidän päälle heitettiin peitto, jotta olisimme suojassa ikkunoiden hajotessa. Muistan edelleen kun vedin peiton päältäni, koska halusin nähdä mitä ympärillä tapahtuu. Onnekseni naapurintyttö veti minut takaisin peiton alle juuri ennen kuin ikkunat särkyivät ja säästyin lasinsiruilta. Pommituksen rauhoituttua minut vietiin pommisuojaan, samaan johon isäni tuli hetkeä myöhemmin etsittyään minua ulkoa tuloksitta. Saimme myös tiedon, että veljeni ja äitini olivat päässeet turvaan.

Vaikka Irakissakin oli vaarallista, on siellä asumisesta jäänyt kuitenkin myös hyviä muistoja. Esimerkiksi muistan kuinka isäni opetti tekemään taskulampun. Kuinka moni nelivuotias voi sanoa osaavansa tehdä itse toimivan taskulampun? Tämän opin tietenkin olosuhteiden pakosta, sillä taloihin kuuluivat ulkona olevat erilliset vessat, joissa ei ollut luonnollisestikaan sähköä.

Pitkästä, uuvuttavasta matkasta Irakista Turkkiin muistan pieniä yksityiskohtia toisin kuin Iranin pakomatkasta. Ennen matkaa olin tietenkin joutunut opettelemaan keksityn tarinan meidän perheestä, siitä mistä oltiin tultu ja mihin oltiin matkalla sekä kaikkien uudet identiteetit. Kun normaalisti lapset pelaavat muistipeliä korteilla, me kehitimme muistiamme väärennettyjen passien tietojen opettelemisella. Kuulostaa kohtaukselta jännityselokuvassa, mutta todellisuudessa se on pakolaisten tosielämää. Väärennetyt passit ja identiteetti olivat ainoa keino välttyä karkottamiselta takaisin Iraniin, jossa odotti ja odottaa edelleen vanhempieni kuolemantuomio kansalaisaktivismista.

Kurdeina kohtasimme vainoa myös Turkissa. Tietyillä alueilla ei edes saanut puhua kurdia, koska kurdien tilanne on kaikista maista huonoin juuri Turkissa. Köyhyys ja sinnittely päivästä toiseen olivat arkeamme. Muistan kuitenkin miten äiti ja iskä sanoivat kaiken sen epätoivon keskellä elämämme muuttuvan parempaan päin kunhan saisimme turvapaikan jostain Euroopan maasta. Edelleenkin tänä päivänä asioiden ollessa huonosti uskon kaiken kääntyvän parempaan aina lopulta, tavalla tai toisella. Vanhempieni silloinen uskomaton toivosta kiinnipitäminen ja asenne ovat tehneet minusta sen positiivisen asenteen omaavan ihmisen, joka nyt olen. Lopulta saimme YK:n kautta turvapaikan Suomesta vuonna 1996.

Miten monikulttuurisuus sitten näkyy minulla nykyelämässä? Osaan tietenkin useita kieliä. Voin puhua kurdia ja suomea sekaisin, vaihtaa kielestä toiseen kesken lauseen. Omaan juurilleni ominaisen temperamenttisen luonteen, lyhyen kärsivällisyyden ja olen suorapuheinen. Minulla on tummat piirteet ja elehdin enemmän kuin kantasuomalaiset. Minulle monikulttuurisuus on sitä, että saan matkustella, asua yksin, käydä töissä ja opiskella. Se on sitä, että minulla on vapaus valita hyviä asioita kahden eri kulttuurin välillä.

Monikulttuurisuus merkitsee minulle vahvoja perhesiteitä ja sitä, että voisin muuttaa takaisin vanhemmilleni koska tahansa ilman että se vähentäisi itsenäisyyttäni. Jos minäkin muodostaisin mielikuvani suomalaisesta perhekulttuurista vain yksittäisten tapausten perusteella samalla tavalla kuin jotkut muodostavat mielikuvia maahanmuttajista, niin voisin ajatella että vanhemmat haluavat ajaa lapset kotoa pois jaloista heti kuin mahdollista. Tai että kurdilaisesta taustasta nähtynä tuntuu käsittämättömältä, kuinka monet suomalaiset ovat huolissaan vanhusten tilanteesta, mutta kuinka harvoin niitä isovanhempien sitten käydään katsomassa? Samaan aikaan mietin näenkö isovanhempiani enää elossa ja että pääsisin edes kerran elämässäni käymään mummolassa.

Monikulttuurisuus minulle tarkoittaa sitä, että joka kerta kun haen jotakin työpaikkaa tai asuntoa, jännitän luetaanko hakemustani nimeä pidemmälle. Se tarkoittaa myös sitä, että yrittäessäni ostaa jotakin Tori.fi-sivustolta, minulle ei edes useimmiten vastata. Minun arkeeni kuuluu se, että esimerkiksi asiakaspalvelutilanteissa minulle puhutaan automaattisesti englantia. Se on myös  sitä, että puhuessani bussipysäkillä kurdia puhelimessa, keski-ikäinen suomalainen mies, jolla on alle 10-vuotias poikansa mukanaan tulee aukomaan päätään siitä, kuinka meidän maahanmuuttajien tulisi painua takaisin sinne mistä olemme tulleet. Kyllä mies meni hiljaiseksi kun vastasin sujuvalla, aksentittomalla suomenkielellä, että minua hävettää hänen lapsensa puolesta, että hän joutuu näkemään tuollaista käytöstä ihmiseltä, jonka pitäisi olla hänelle roolimalli. Minun monikulttuuriseen elämääni kuuluu se, että diabeetikko siskoni pyörtyessä alhaisen verensokerin vuoksi täpötäydessä kaupassa kassajonossa, kukaan ei tule auttamaan. Tämä tuskin kuitenkaan liittyi eksoottiseen ulkonäköön ja maahanmuuttajataustaan, vaan enemmänkin siihen, ettei avuntarpeessa olevia ylipäätään auteta. Kurdilaisessa kulttuurissa kaikki ryntäisivät välittömästi auttamaan, Suomessa taas turhan usein on ”kiire” tai ajatellaan ”no se on varmaan vaan humalassa tai jossain kamoissa”. Samaan aikaan isoisäni ja enoni menehtyessä viime keväänä Iranissa, kotimme täällä Suomessa täyttyi ihmisistä, jotka pitivät huolen siitä, että emme jää yksin surun keskellä ja varmistivat, että pääsemme takaisin kiinni arkeen. Se yhteisöllisyys on hienoin asia, mitä monikulttuurisuudella on tarjota. Sitä monikulttuurisuutta tarvitaan enemmän myös Suomessa.

Minulle monikulttuurisuus on sitä, että kuulen usein lausetta ”kaikki ulkomaalaiset tekevät sitä ja tätä, paitsi sinä, sä oot erilainen kuin muut”. Mutta kun minäkin olen maahanmuuttaja. Se on myös sitä suunnatonta ärsyyntymistä, kun jonkun maahanmuuttajataustaisen vuoksi leimataan koko vähemmistö samanlaiseksi. Minulle monikulttuurisuus on sitä, että tunnen oloni ristiriitaiseksi kun minua sanotaan suomalaiseksi. Olen paljon muutakin kuin suomalainen, sekoitus kahdesta eri kulttuurista. Samoin tunnen hämmennystä, jos olen jollekin vain maahanmuuttaja, sillä olenhan kuitenkin myös suomalainen. Ennen kaikkea olen kiitollinen siitä, että perheemme sai Suomesta turvapaikan, jotta voisimme elää ihmisarvoista elämää ilman pelkoa. Perheeni on joutunut pelkäämään Iranissa, Irakissa ja Turkissa. Se, että joudummeko pelkäämään myös Suomessa, riippuu siitä miten kansanedustaja Olli Immosen ja hänen tukijoidensa vihanlietsontaan suhtaudutaan. Toivon, että minun tai kenenkään muun monikulttuurisen ja muun äidinkielen omaavan ei tarvitsisi tuntea pelkoa tai syrjintää tulevaisuuden Suomessa.

 

Siksi minäkin lähden tänään Kansalaistorille.

 

Mainokset
Kategoria(t): SokeriSiili. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

24 vastausta artikkeliin: Elämäni monikulttuurisena suomalaisena

 1. Janne Kolehmainen sanoo:

  ”Aivan, olihan mm. Kurdien oikeuksien puolustaminen ja tasa-arvon vaatiminen naisten ja miesten välille niinkin kauheita asioita tuohon aikaan, että niitä ajavat kuului teloittaa välittömästi. Ja niin on edelleen tänäkin päivänä.”

  Tätä porukkaa tänne ei kukaan halua. Olet myös poikkeus, joita valitettavasti suurimmaksi osaksi pakolaiset eivät ole. Monet pakolaiset vaalivat vielä sairaita islamistisia arvoja, joilla ei ole sijaa länsimaisessa elämässä. Kärjistynyt tilanne esim. Ruotsissa on hyvä esimerkki meille siitä, miksi Olli Immosen kaltaisia ihmisiä tarvitaan keskustelun aloittajiksi. Ruotsissa kun maahanmuuttokriittisyys on syntistä ja sairasta toimintaa, eikä siitä kukaan uskalla edes puhua ääneen. Toivoisin että edes yrittäisit nähdä asian molemmat puolet, etkä leimaisi Immosen selvästi provosoivia ja kärjistettyjä puheita rasismiksi ja fasismiksi. Toinen juttu on se riittääkö sinulla korvien väli siihen.

  • Seponseppo sanoo:

   Immonen on runkkaillut lukuisia kertoja menemään kaikenlaisille äärioikeistolaisille vallankumousfantasioille ja ties mille natsimeiningeille. Toivoisin sinulta, Janne Kolehmainen, että edes yrittäisit nähdä asian molemmat puolet, etkä syyttäisi Immosen jatkuvista ylilyönneistä lukijaa. Toinen juttu on se, riittääkö sinulla korvien väli siihen.

  • Tiina Erholtz sanoo:

   On aika sokeaa olla näkemättä sairaita kristillisä ”arvoja,” länsimaisessa elämässä. Niitä putkahtaa ja on putkahtanut julkisuuteen tämän tästä. Pedofiliaskandaalit, uskonnon uhrit, kavallukset, petokset jne. Eikä kristinuskon historiakaan voi ylpeillä verettömyydellään. Kyse on ihan muusta- fundamentalismi on vaarallista. Immosen kirjoittelu voidaan kai luokitella taistelukehoitukseksii ja jos vaivautuu lukemaan hänen vastauksiaan samoinajattelijoille, niin siellä päästään ihan niskalaukaksiin asti. Siksi se on vaarallinen kirjoitus, sillä niille joille se mainitsemasi korvienväli heittää, se on öljyä tuleen.

  • servehkhalili sanoo:

   Surullista että ihmisoikeuksien puolustaminen on sinusta sellainen asia, jota ei Suomeen haluta.
   Miksi poikkean muista? Siksikö että olen onnekas kun integroitumiseni Suomeen on onnistunut hyvin? Pitäisikö sitten kieltämisen ja vihanlietsonnan sijaan pyrkiä siihen, että muutkin voisivat kotoutua Suomeen yhtä hyvin?
   Korvieni väli ymmärtää varsin hyvin ääri-islamin ongelmat, sehän on se syy miksi olen joutunut pakolaisena lähtemään synnyinmaastani. Ymmärrän myös sen, että jokaisella ihmisellä on vapaus uskoa siihen mihin tahtoo, niin kauan kuin se ei vahingoita uskojaa itseään tai ketään muuta ympärillä. Tämä pätee kaikkiin uskontoihin sekä sananvapauteen. Tiesitkö, että mainitsemasi esimerkkimaan vankiloissa on enemmän suomalaisia kuin Suomen vankiloissa maahaanmuuttajia yhteensä? Pitäisikö minunkin siis pitää kaikkia suomalaisia rasisteina, rikollisina, kouluampujina, masentuneina, alkoholisteina? On kapeakatseista ja vaarallista laittaa kaikki ihmiset samaan muottiin yhden ominaisuuden perusteella. Kehottaisin sinua laajentamaan maailmaankuvaasi ja tarkastelemaan elämää myös muiden ihmisten kohdalla, esimerkiksi laittamaan itsesi samaan tilanteeseen, kuin mitä minä ja perheeni olemme kokeenet.

  • servehkhalili sanoo:

   Surullista että ihmisoikeuksien puolustaminen on sinusta sellainen asia, jota ei Suomeen haluta.

   Miksi poikkean muista? Siksikö että olen onnekas kun integroitumiseni Suomeen on onnistunut hyvin? Pitäisikö sitten kieltämisen ja vihanlietsonnan sijaan pyrkiä siihen, että muutkin voisivat kotoutua Suomeen yhtä hyvin?

   Korvieni väli ymmärtää varsin hyvin ääri-islamin ongelmat, sehän on se syy miksi olen joutunut pakolaisena lähtemään synnyinmaastani. Ymmärrän myös sen, että jokaisella ihmisellä on vapaus uskoa siihen mihin tahtoo, niin kauan kuin se ei vahingoita uskojaa itseään tai ketään muuta ympärillä. Tämä pätee kaikkiin uskontoihin sekä sananvapauteen. Tiesitkö, että mainitsemasi esimerkkimaan vankiloissa on enemmän suomalaisia kuin Suomen vankiloissa maahaanmuuttajia yhteensä? Pitäisikö minunkin siis pitää kaikkia suomalaisia rasisteina, rikollisina, kouluampujina, masentuneina, alkoholisteina? On kapeakatseista ja vaarallista laittaa kaikki ihmiset samaan muottiin yhden ominaisuuden perusteella. Kehottaisin sinua laajentamaan maailmaankuvaasi ja tarkastelemaan elämää myös muiden ihmisten kohdalla, esimerkiksi laittamaan itsesi samaan tilanteeseen, kuin mitä minä ja perheeni olemme kokeenet.

  • Tumppi sanoo:

   Janne hyvä, vastauksesi, perustelusi ja väittämäsi ovat kansankielellä täyttä paskapuhetta. Olli Immosen kaltaisia ihmisiä ei todellakaan tarvita meidän eduskuntaamme.

   Ensinnäkin, ne jotka turvapaikkaa hakevat, pakenevat teloituksen uhkaa ja sotaa. Ei teloittajia tänne kiinnosta tulla, heidän valtakuntansa on muualla. Ja tälle asialle pitäisi tehdä jotain siellä, rajojen sulkeminen täällä ei asiaan auta.

   Toiseksi, asutko Ruotsissa? Mitä oikeasti tiedät sieltä, muuta kuin ”maahanmuuttokriittisten” rikkinäisen puhelimen kertomia paskapuheita? Itse olen vieraillut Tukholman lähiöissä useita kertoja, ja ihmiset (maahanmuuttajat) poikkeuksetta tuomitsevat väkivallan. Niinkuin Suomessakin, muutamat rikoksia tekevät yksilöt leimaavat kaikki muutkin, koska rasistinen mieli ei osaa kuin yleistää. Ja jos maahanmuuttajien integrointi yhteiskuntaan on heikolla tasolla, töitä ei saa ja osakseen saa joka päivä ennakkoluuloja ja rasistisia heittoja, seuraa syrjäytymistä ja väistämättä ongelmia. Ja juuri Immosen kaltaiset henkilöt pahentavat asiaa.

   Olli Immonen ei ole avannut keskustelua, vaan julkaissut oman, uhkailevan ja sairaan fantasiansa, viitaten sisällissotaan ja tuomalla ilmaan väkivallan uhkaa. Provosoiva kyllä, mutta ei sitä leimata tarvitse: fasistinen retoriikka on tekstissä ihan Immosen itsensä tuottamana. Riski on vaan siinä, että joku idiootti, jonka korvien väli ei muuhun riitä, ottaa vielä tuon kirjoittelun tosissaan. Ja siinä kärsii muutkin kuin vain kovasti vihaamanne maahanmuuttajat.

  • Ripu Rapu sanoo:

   Paitsi, että kirjoittaja ei ole poikkeus. Sota-alueilta tai tiukan moraalikoodiston maista tulevat ihmiset harvoin haluavat samaa meinikiä tänne.

 2. Tiina Erholtz sanoo:

  Kiitos hienosta kirjoituksesta ja riemua Kansalaistorille ja terveiset Saksasta, suomalaisena maahanmuuttajana.

 3. MABBE sanoo:

  Alrighty daedy. Luin nyt sitten alusta loppuun, enkä kyllä huomannut mitään monikulttuurisuuteen viittavaa kuin vain omia kokemuksia sekä maailmannäkemyksiä.. Mutta joo, olen tiedostanut tilanteesi ja osaan myös tiedostaa muitten tilanteet tietämättäni niistä siten, miten kurjaa alkuperäisessä valtiossa oli elää ja miksi lähteä sieltä, sitä en tuomitse. En tuomitse yhdenkään maahanmuuttajataustaisen elämää täällä niin kauan kuin elävät maassa maan tavalla, en siis tarkoita sitä, että pitäis juoda joka päivä alkoholia ja syödä makkaraa, sillä itsekään sitä en tee. Järki käteen ja pois narikasta siis. Mitä uskonnollisiin asioihin tulee, on OK harjoittaa omaa uskontoaan täällä suomessa, niin kouluissa, eskareissa kuin työpaikallakin. Mutta sitä en hyväksy, että meidän uskontoon pitää tulla muslimi joka sitten haluaa kieltää joitain asioita, jotka sattuu olemaan pyhiä sitten täällä suomessa. Sellaset lässyttäjät menköö sitten takas sinne mistä tuli, joo olin kauhea suustani, mutta en tarkoita kumminkaan aina sitä mitä sanon, mutta tässä tapauksessa kylläkin tarkoitan. Haukkukaa vaikka rasistiksi, mulle se on ihan sama, mut takaisin aiheeseen. On kiva että oot saanu jonkunnäkösen elämän täällä alkuun ja onhan se myös ikävää kun on ennakkoluuloisia immeisiä mut hei, se on osa tän maan ns. kulttuuria, ei, en tarkoittanut että se on oikeutettua, haluan vain sinun olevan tietoinen mahdollisista riskeistä. Mut joo, peace fags, mabbe is out.

  • Hmpf sanoo:

   Ihan sivuhuomautuksena että minä, suomalainen niin monessa polvessa kuin suomalaiseksi voi meistä useimpaa kutsua, vastustan uskonnon sekoittamista julkisiin palveluihin ja uskonnollisesti sitoutumattomiin työyhteisöihin. Erityisesti vastustan kristinuskon tuputtamista lapsille (olkoon kuinka perinne tahansa) ja meidän verorahojen käyttöä yhden uskontokunnan työntekijöiden (mm. papit ja kanttorit) koulutukseen koska se on räikeän epätasa-arvoista muita uskontoja kohtaan. Itse olen uskonnoton joten en aja minkään tietyn uskonnon asiaa.

 4. joo sanoo:

  ”Monikulttuurisuus minulle tarkoittaa sitä, että joka kerta kun haen jotakin työpaikkaa tai asuntoa, jännitän luetaanko hakemustani nimeä pidemmälle.” Oothan sä jo ennenkin vaihtanu nimes ym identiteentin ja keksiny perheelle tekastun tarinan…. Tee uudestaa ja keksi parempi nimi

  • servehkhalili sanoo:

   LOL. Jos vaikka lähdetään ensin siitä liikkeelle, että uskaltaisit provosoida edes omalla nimelläsi. Hyvää kesänjatkoa, toivottavasti saat elämääsi lisää perspektiiviä.

 5. Avartava tarina ihmisen matkassa ajassa, tuon kaltaisia vaelluksia tahtoisin kaikkien kokevan, jos ovat osakseen saaneet, olosuhteiden luomia ongelmia. Olipa niiden syyt sitten elävän pallomme oikuja tai lajimme taitamattoma elämän hallinan oireita. Tietysti paljon pahaa tapahtuu vain ahneuden takia, joka voidaan naamioida sitten vaikka, millaisiin kaapuihin. Noista vasta ajatuksista joissa usein käytetään termiä, ”maassa maan tavalla”. Mutta mikä on esim; meillä Suomessa se maan tapa jota me alkuperäiset noudatamme. Josta olemme yksimielisiä ja hyvin ylpeitä ja toivoisimme levittää sitä kulttuurin kukkaista kaikille tänne muuttaville. Mielestäni se on juurikin tuo monikulttuurillisuus, joka on meilläkin se paras osa kansamme luonteessa. Soisin ihmisten noudattavan sellaista ajatusta että” se minkä sallin itselleni, sallin sen kaikille muillekkin”.

 6. Emilia sanoo:

  Hieno kirjoitus, Serveh!

  Uskallan väittää, että harmittavan monelta ihmiseltä puuttuu empatiataito eli kyky asettua toisen asemaan. Me eletään jossain omassa pienessä kuplassa, eikä hyväksytä mitään, mikä ei sinne kuplan sisälle sovi. Erilaisuus – olipa kyse sukupuolesta, kulttuurisista taustoista tai vaikka harrastuksista – voi olla tosi pelottava asia. Näin ollen voin ymmärtää, mistä maahanmuuttovastaiset keskustelut kumpuavat (kansainvälisten kohtaamisten puuttuminen, tiedon ja ymmärryksen puute, empatiataidottomuus,…) Juuri tällaiset vihapuheiden kaltaiset hyvin hataralta tietopohjalta ammennetut keskustelut ovat kuitenkin sen verran perusteettomia, ettei niille kannata antaa liikaa painoarvoa. Nämä ihmiset eivät ole aiheen asiantuntijoita, vaan omien mielipiteidensä orjia.

  Itse koen, ettei ole maahanmuuttajia syyttäminen siitä, jos Suomen maahanmuuttopolitiikka ei toimi.

  Peace & love!

  • servehkhalili sanoo:

   Kiitos Emilia! Olen täysin samaa mieltä kanssasi siitä, että rasismi kumpuaa juuri noista edellä mainitsemistasi asioista. Tämän vihamielisen asenne vaan aiheuttaa lisää vastakkain asettelua ja pahoinvointia. Miksi kukaan haluaisi edes yrittää sopeutua maahan, jos lähtökohtaisesti ihmiset ovat häntä vastaan erilaisuuden vuoksi? Onnistuneen maahanmuuttopolitiikan takana on maahanmuuttajien halu sopeutua uuteen kotimaahansa ja vastaavasti suomalaisten halu antaa tilaa sille sekä monikulttuurisuudelle. Molempien täytyy tulla toisiaan vastaan, jotta vältytään epäonnistuneelta integraatiolta.

 7. expa sanoo:

  Hieno kirjoitus. Asun itse mamuna maailmalla ja toivoisin, että mamuja kohdeltaisiin yhtä hyvin Suomessa, kuin minua suomalaisena mamuna on kohdeltu maailmalla!

  • servehkhalili sanoo:

   Kiitos! Näinpä. Hienoa, että muissa maissa kohdellaan suomalaisia hyvin, toivottavasti tämä asia kääntyy täälläkin parempaan suuntaan! Aurinkoa ja iloa sulle :)

 8. Are sanoo:

  Nyt ammutaan kärpästä haulikolla.. Miten on mahdollista, että ihmiset ei kestä sitä, kun joku kerrankin viiltää sanan terävällä veitsellä ja sanoo oman mielipiteensä?
  Mua henk.koht ei kiinnosta vittuakaan, enkä tajua miks ihmeessä kaikki sekoo.

  • servehkhalili sanoo:

   Jos olet tietoinen minkälaista ajatusmaailmaa Breivik ajoi, niin ymmärrät ettei tämä leikin asia. Tarvitaan vain yksi hullu ja Suomessa tapahtuu sama massamurha kuin Norjassa.

 9. joo sanoo:

  pata kattilaa soimaa . itsehän olet myös väärentänyt nimesi ym perheen historian. Erittäin hyvää kesää myös sinulle :)

  • servehkhalili sanoo:

   Pakomatkan ajaksi :) syntymänimi on Serveh Khalili ja pakolaispaikan saa vain oikealla identiteetillä. Perheen historia oikeutti saamaan turvapaikan ja olen kiitollinen siitä Suomelle.

   • joo sanoo:

    no sitten :) hyvä että pääsitte ”turvaan”. Kaikkea hyvää ja toivottavasti näet vielä isovanhempiasi

 10. gfgfds sanoo:

  Muuten hyvä mutta Immosella on bosnialainen vaimo. Miksi hän olisi natsi? Koska luulet hänen olevan sitä? Taistelulla monikulttuurisuutta vastaan hän tarkoittaa nimenomaan sitä mitä sanoi, taistelua huonoa maahanmuuttoa vastaan. Maahanmuuttoa joka rapauttaa isäntämaan.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s